Remastersys ile sistem yedeği almak

Yayınlandı: Temmuz 28, 2010 / Linux, Ubuntu
Etiketler:,

1. Uygulamalar > Donatılar > Uçbirim yolundan uçbirimi açıp aşağıdaki komutu girip, enter’a basıyoruz:

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Bu komutla kaynak listesi dosyamızı (sources.list) açmış olduk. Şimdi:

# Remastersys
deb http://www.remastersys.klikit-linux.com/repository remastersys/

Satırlarını açmış olduğumuz kaynak listesi dosyamızın (sources.list) en sonuna ekleyip, kaydedip (ctrl + s) kapatıyoruz.

3. Yine Uygulamalar > Donatılar > Uçbirim yolundan uçbirimi açıp aşağıdaki komutu girip, enter’a basıyoruz:

sudo aptitude update

Bu komutla, sistemimizi güncelleyip, kaynak listesi dosyamıza (sources.list) yeni eklediğimiz depo adresini de tanıtmış olduk.

4. Sistem > Yönetim > Synaptic Paket Yöneticisi yolunu izleyip, Synaptic Paket Yöneticisi ile Remastersys uygulamasını aratıp sistemimize kuruyoruz.

Kurulumdan sonra program Sistem > Yönetim altına Remastersys Backup adında bir başlatıcı ekleyecek, ancak başlatıcı ile işimiz olmayacak.

5. Geldik sistemimizin yedeğini almaya:

Uygulamlar > Donatılar > Uçbirim yolundan uçbirimi açıp aşağıdaki komutu girerek enter’a basıyoruz:

sudo remastersys backup

Bu girdiğimiz komutla program sistem yedeğini oluşturmaya başlıyor. Aslını isterseniz bu anlatımı ekran görüntülü hazırlamak istemiştim ancak * her şey o kadar hızlı oldu ki, ekran görüntülerini alamadım, kusura bakmayın. Zaten Uçbirim’de programın o an için hangi dosyaların yedeğini aldığı liste halinde ve oranları ile birlikte görülüyor. Yaklaşık 10 dakika gibi bir zamanda yedek alınmış oluyor.

6. Program otomatik olarak /home/remastersys/remastersys dizini içinde .iso uzantılı DVD kalıbını oluşturmuş oluyor. Eğer siz başka bir isim vermezseniz kalıba varsayılan olarak: custombackup.iso ismini veriyor.

7. Kullandığım sistemin yedeği 2.1 GB boyutunda oldu. Bize kalansa, Brasero, K3b * ya da tercih ettiğiniz başka bir CD/DVD yazıcı programla bu kalıbı DVD’ye yazdırmak.

Notlar:

1. En başta Ubuntu güncellemelerini kontrol etmeniz. Yayınlanmış güncellemeler varsa yükleyerek sistem yedeğini almanız elinizde güncel bir yedek olması bakımından daha iyi.

2. Remastersys ile oluşturduğumuz yedeği hem yükleme hem de LIVE CD (Canlı -çalışan- CD) olarak kullanmamız mümkün. DVD’yi CD-ROM’a takıp, PC’yi BIOS’a girip CD’den başlattığınızda açılan ekranda çeşitli seçenekler mevcut. Kurulum yapmak * ya da LIVE CD (Canlı -çalışan- CD) olarak kullanıp sisteminizi açmak size kalmış.

3. Az önce Remastersys ile aldığım yedeği LIVE CD (Canlı -çalışan- CD) olarak açtığımda gözlemlediğime göre:

– USB ADSL modemimi tanıtmama gerek kalmadı. Otomatik olarak tanıdı ve internete bağlandım.
– Ati ekran kartımı tanımadı. EnvyNG * ya da Envy ile yeniden tanıtmak gerekiyor.
– Mozilla Firefox’ta “sık kullanılanlar”ın dahi yedeği alınmış. Ancak girdiğiniz sitelerdeki kullanıcı adı ve parolaları yeniden girmeniz gerek.
– Sistem saati tabii ki yedeği aldığınız zamanı ve tarihi göstermekte
– Yukarıda saydığım hususlar haricinde komple sistem yedeği kullanımınıza hazır.

yorum
  1. x3uqm4 dedi ki:

    Bununla yeni bir ubuntu tabanlı sistemde yapılıyor :p

Yorum bırakın